top of page
Johan Paauw 2_edited.jpg

De eerste drie dagen waren het moeilijkst

In gesprek met Johan, Ploegleider bij TKF

Johan, 51 jaar, ploegleider op de afdeling Subsea in Lochem, is deelnemer aan de cursus ‘Stoppen met roken’. Hij heeft in de afgelopen jaren al vaker een poging gedaan om te stoppen, maar sinds de cursus weet hij waarom de vorige pogingen niet succesvol waren. In dit interview vertelt hij meer over de cursus ‘Stoppen met roken’ die wordt gegeven door Stefan Olde Olthof, stopcoach bij OVGM.

"Sinds 2017 is er een rookverbod op de plant. Buiten op het terrein werd het roken een tijd gedoogd, maar ondertussen zijn de veiligheidsmaatregel aangescherpt en is er een rookverbod op het hele terrein. Het rookverbod wordt gecontroleerd en gehandhaafd en er staan zware sancties op. Voor collega’s die alleen dagdienst draaien is er de mogelijkheid om in een pauze even buiten de plant te roken. Mensen die ploegendienst draaien hebben die mogelijkheid niet, zij mogen de plant niet verlaten. Ik heb het initiatief genomen om hier wat aan te doen, om ook voor deze groep een oplossing aan te bieden. Die is er gekomen in de vorm van een cursus waarin je advies krijg hoe je het acht uur lang beter kan volhouden om niet te roken en zelf met ideeën kan komen die jou hierin kunnen helpen. Het heeft veel weg van een cursus ‘Helemaal stoppen’ maar er zijn verschillen. Stefan, de coach is samen met de groep op zoek gegaan naar de manieren waarop wij denken deze periode te kunnen overbruggen. Er kwamen oplossingen uit zoals nicotine pleisters en nicotine kauwgom. Stefan bespreekt vervolgens deze oplossingen en ideeën met P&O om te kijken wat daarvan gerealiseerd kan worden."

Hoe ervaar je het stoppen?

"Ik werk 6 dagen per cyclus in een vijfploegendienst, voor mij betekende 8 uur lang niet roken hetzelfde als Iedere dag een stoppoging doen. Dus heb ik besloten om deze cursus te gebruiken om helemaal te stoppen. Ik ben in het verleden vaker gestopt, maar weet nu na de cursus waarom het de vorige keren niet lukte. Ik heb bijvoorbeeld geleerd, hoe ik tijdens een moeilijk moment met positieve gedachten weerstand kan bieden tegen de drang om te gaan roken. Stefan geeft ook veel praktische tips. Ook maak ik gebruik van Champix, een middel dat help om het verlangen naar een sigaret te onderdrukken. Ik merk dat ik steeds minder trek heb in een sigaret. Er zijn natuurlijk ook moeilijke momenten maar met de adviezen uit de cursus en de hulp van Stefan, die ik eventueel ook kan bellen, lukt het me goed om door deze momenten heen te komen. Mijn vrouw die ook al lang wilde stoppen met roken is nu gelijktijdig met mij gestopt. De dingen die ik leer van Stefan geef ik ook aan haar door en gelukkig helpt dit haar ook."


Is het lastig voor je?

“De eerste drie dagen waren het moeilijkst. Daarna zijn het voornamelijk de gewoonten waar ik afscheid van moet nemen. Iedere roker heeft zo zijn momenten om een sigaret op te steken. Voor mij was dit vooral na een zwaar gesprek of een lange vergadering om dan even tot rust te komen. Nu ik gestopt ben merk ik dat ik juist veel rustiger ben, terwijl ik verwachte dat dit andersom zou zijn.

Verandert er veel voor je?

"Jazeker, mijn gezondheid verbetert, financieel ga ik er op vooruit, zeker als je met z’n tweeën stopt. Ook heb ik meer tijd over voor mijn hobby’s en mijn werk.

bottom of page