top of page
Foto Gert Nummerdor.jpg

Kleine stapjes, groot resultaat

In gesprek met Gert, Hoofd Uitvoerder bij Dura Vermeer
 
Gert heeft als Hoofd Uitvoerder de dagelijkse leiding op de bouwplaats bij grote projecten van Dura Vermeer. Hiervoor maakt hij lange dagen: om 5 uur ’s ochtends is hij al in de keet en 13 uur later is hij weer thuis bij zijn vrouw en twee dochters. Naast zijn werk coacht hij het eerste dameselftal van een naburige voetbalclub en fietst hij iedere zondag 45 km op zijn mountainbike. Om dit alles vol te houden, besteedt hij bewust aandacht aan zijn leefstijl. Toen hem de mogelijkheid werd geboden aan de slag te gaan met een leefstijlcoach, stelde hij de vraag: “Kan ik nog gezonder leven dan ik nu doe?” In dit interview vertelt hij hoe hij dat nu doet.

Wat heeft je doen besluiten om met een leefstijlcoach in zee te gaan?

“Eind 2019 kregen we van Dura Vermeer te horen dat we begeleiding konden krijgen van een leefstijlcoach. Allereerst ben ik vrijblijvend het gesprek aangegaan met Hennie Oude Vrielink, om te horen welke mogelijkheden er waren. Bij iedere bedrijfskeuring kreeg ik te horen dat ik te zwaar was. Mijn gewicht zat vroeger altijd tussen de 88 en 98 kg. De laatste jaren woog ik 104 kg. Wilde ik afvallen, dan moest ik daar heel veel moeite voor doen. Ik sta overal open voor. Daarom vroeg ik Hennie of ik eigenlijk wel zo gezond leef als ik zelf denk en hoe ik nog gezonder kon leven dan ik op dat moment al deed. We hebben besproken hoe mijn dagen eruit zagen en wat ik onder meer at. Hieruit bleek dat er op het gebied van voeding nog winst te behalen viel. Daarna ben ik via Oude Vrielink Gezondheidsmanagement gekoppeld aan voedingsdeskundige Ellen Lohuis.”

Wat heb je met Ellen besproken?

“Ellen heeft in kaart gebracht wat mijn eetgewoonten precies waren. Wat zijn je genietmomenten en welke voedingsgewoonten zou je wel willen en kunnen inruilen? Vervolgens hebben we een haalbaar doel gesteld. Dit doel hebben we gesteld op een lichaamsgewicht van 100 kg. Ik heb Ellen verteld dat ik zou doen wat ik me had voorgenomen, maar dat ik er niet alles voor wilde laten om dit doel te behalen. Ik heb een heleboel kleine aanpassingen gemaakt in mijn eetpatroon. In plaats van iedere dag hagelslag op brood, besmeer ik mijn boterhammen nu met 100% pindakaas. Ik drink geen chocolademelk uit de automaat meer, waardoor ik per dag een heleboel suikerpiekjes oversla. Ook sla ik vaker traktaties af. Pas wanneer ik honger heb, eet ik wat. Doordat ik nu andere producten kies, ben ik ook veel langer verzadigd na een maaltijd. Niet alleen ben ik anders gaan eten, maar ook bewuster. Waar ik eerder bij de lunch achter het beeldscherm een paar boterhammen naar binnen werkte, ga ik er nu echt voor zitten om mijn kwark met fruit en noten klaar te maken en met aandacht op te eten.”


Welke effecten merk je van je nieuwe voedingspatroon?
“Voor de zomervakantie had ik mijn doelstelling bereikt en woog ik 100 kg. Bovendien had ik in september voor het eerst sinds jaren geen verhoogd cholesterolgehalte meer! Ik heb over de dag genomen minder vreetmomenten en heb tussendoor geen behoefte meer aan koek of snoep. Eerder heb ik de methode van Sonja Bakker gedaan. Daarmee ben ik in een jaar 8 kg afgevallen, maar ik vond het verschrikkelijk moeilijk. Ellen vertelt me niet welke dingen ik niet mag. De adviezen die zij me heeft gegeven bevallen me veel beter en ik voel me er goed bij. Daarnaast maakt ze heel inzichtelijk hoe dingen werken in je lichaam. Bijvoorbeeld: om één kilo af te vallen, moet je 8.000 calorieën extra verbranden. Wanneer ik dan zie hoeveel energie het kost om met mountainbiken 1.000 calorieën te verbranden, dan is dat een echte eyeopener."


Heb je tot slot nog een advies voor je collega's? 

“Het zijn de vele kleine veranderingen die bij elkaar opgeteld het verschil maken. Het volhouden ging en gaat me goed af. Ik vind het lekker, het bevalt me goed en ik voel me fitter. Collega’s kan ik het van harte aanraden. Ga het gesprek aan, wanneer Dura je de kans biedt en ontdek welke mogelijkheden er voor jou zijn op het gebied van een gezondere leefstijl.”

bottom of page