top of page
Henk_Tingen_en_Danny_edited.jpg

'Vitaal verder!' is het begin, niet het eindpunt

In gesprek met Henk, Financieel Manager bij Bannink Packaging B.V. 

Een groot aantal bedrijven in de Kartonnage- en Flexibele Verpakkingensector maakt gebruik van het vitaliteitsprogramma 'Vitaal verder!'. Een van die bedrijven is Bannink Packaging B.V. te Coevorden. Bannink Packaging produceert met een team van 55 medewerkers verpakkingen uit golfkarton. Henk Tingen is financieel manager bij Bannink Packaging. In dit interview vertelt Henk over zijn ervaring met Vitaal verder!, het vitaliteitsprogramma opgezet door FCB in samenwerking met Oude Vrielink Gezondheidsmanagement (OVGM).

Waarom meedoen?

“Het project Vitaal verder! spreekt mij aan omdat wij daarmee het belang van een goede gezondheid en vitaliteit onder de aandacht van de collega’s kunnen brengen. Het is een totaalpakket van lichamelijke testen, een persoonlijk gesprek met een leefstijlconsulent en een aan de wensen van de collega’s aangepast pakket aan vervolgopties, zoals workshops en persoonlijke coaching. Het vergroot de bewustwording op leefstijlgebied, daarvan verwacht ik een positieve bijdrage op het gebied van de werkbeleving.” 

 

Hoe begon het project bij Bannink?

“Wij hadden al langer het besef dat we actief aan de slag wilden met gezondheid en vitaliteit. Het PMO was een alternatief dat we in overweging hadden maar dat lijkt te veel op het naar de dokter sturen van mensen, die dat dan overigens ook nog zelf moeten willen. Op dat moment kwam het programma van de FCB in beeld. Ik heb Hennie Oude Vrielink uitgenodigd voor een toelichting van het programma. Opvallend was de laagdrempeligheid en de focus op de persoonlijke voordelen voor de deelnemers, niet alleen op de werkvloer maar ook voor de rollen die zij nog meer hebben als echtgenoot, vader of vrijwilliger. Ook de werkwijze met betrekking tot de uitvoering sprak mij aan: de promotie, de voorlichting en de vervolgopties, zoals het werkplekonderzoek en de workshops. Na het gesprek was ik enthousiast en dacht 'Dat kan hier werken'. Na een tweede gesprek waren ook de leidinggevenden enthousiast. Vervolgens heeft Hennie de collega’s geïnformeerd tijdens enkele voorlichtingsmomenten.”

 

Hoe pakt het uit?

“De deelname aan de lichamelijke testen was met 65% boven mijn verwachting. Ook gezien de samenstelling van de groep (veel 50-plussers). Wij zien in de praktijk dat de persoonlijke aandacht een positieve bijdrage levert aan de werkbeleving. Na de werkplekonderzoeken komen de collega’s weer met initiatieven rondom hun werk maar ook op het gebied van gezondheid. Een van de ideeën is het plaatsen van fruit op een centrale locatie, dat gaan we ook doen.”

 

Wat betekent het qua organisatie? 

“In samenwerking met de projectleider van OVGM hebben wij de health checks en de vervolgactiviteiten gepland. Alle activiteiten vonden plaats op onze eigen locatie. Dat maakte het plannen eenvoudiger. Omdat een groot aantal collega’s in ploegendienst werkt, moest het voor hen voorafgaand of aansluitend aan hun dienst worden ingepland. Gelukkig was men bij OVGM erg flexibel. Desondanks is het tijdintensief, maar tijd vrij maken voor een project als Vitaal verder! zie ik als een investering in de toekomst, waar je altijd tijd voor moet willen reserveren.”

 

Wat is je conclusie?

“Vitaal verder! heeft een aantal zaken in gang gezet. De health checks maken mensen bewuster van hun gezondheid en van de opties die ze hebben om te verbeteren. Daarnaast heeft het in een aantal gevallen sluimerende problemen gesignaleerd, waarvoor mensen werden doorverwezen naar de huisarts. Ook het werkplekonderzoek bijvoorbeeld haalde problemen naar boven die nu aangepakt kunnen worden. Het project levert een positieve bijdrage aan de werkbeleving. Vandaar dat ik graag hiermee verder wil. Ik zie Vitaal verder! niet als het eindpunt, maar als een begin.”

 

Advies voor de collega's in de sector?

“Tegen mijn collega’s in de sector zou ik willen zeggen: ‘Maak gebruik van de subsidie, ongeacht de urgentie, bijvoorbeeld een hoog ziekteverzuim. Kijk niet naar de moeilijkheden maar naar de mogelijkheden. De investering verdient zich dubbel en dwars terug. Het is een kans die je niet wilt laten liggen! Wil je informatie omtrent de inzet van Vitaal verder! neem dan even contact op met Hennie en ervaar zelf waarom ik enthousiast werd na zijn presentatie.”

bottom of page