top of page
Foto Arjan Zwart(1).jpg

Met meer energie de dag door

In gesprek met Arjan, medewerker bij Dura Vermeer 

Arjan, 34 jaar jong, woont samen met zijn vrouw, twee dochters van 3 en 5 jaar oud en hun trouwe viervoeter. Arjan vertelt dat hij vroeger veel gesport heeft, maar dat het in de tegenwoordige tijd toch wat lastiger plannen is. Ruim twee jaar werkt hij nu bij Dura Vermeer en woont hij op fietsafstand van het huidige project, wat hem goed bevalt. Toch loopt Arjan nog tegen wat uitdagingen aan. Het leven is druk en de energie is aan het eind van de dag soms ver te zoeken. Redenen genoeg, vond Arjan, om samen met zijn coach Ellen Lohuis deze uitdagingen aan te gaan. In dit interview deelt hij zijn ervaringen.

Wat is voor jou de aanleiding geweest om een coachingstraject te starten? 

“Ik heb via Dura Vermeer een workshop gevolgd die door Hennie Oude Vrielink en Herjan Damhuis werd gegeven. Hierdoor heb ik meer inzicht gekregen in de invloed van voeding op het dagelijkse energieniveau. We kregen tips en trucs die goed toepasbaar zijn. Door deze workshops is het thema van de gezondere leefstijl meer gaan leven binnen ons bedrijf. Voorheen kon je gek aangekeken worden wanneer je voor de lunch, naast je boterham, ook een zak worteltjes tevoorschijn haalde. Ik zie nu steeds meer collega’s die gezondere lunches meenemen. Toen ik vervolgens te horen kreeg dat er verdere begeleiding mogelijk was om aan persoonlijke doelen te werken, heb ik mij hier voor opgegeven.”

 

Hoe gaat zo'n eerste afspraak met een coach?

"Mijn coachingstraject startte tijdens de eerste golf van corona. Daarom heb ik via beeldbellen mijn eerste contact gehad. Ellen is samen met mij gaan kijken naar wie ik ben, wat ik doe en wat ik graag wil bereiken. Vervolgens zijn we gaan sparren over mijn voedingspatroon. Ik ben wat gevarieerder gaan eten, maar ook mijn eetmomenten zijn veranderd. Ik eet minder tussendoor, maar eet meer tijdens het ontbijt en de lunch. Wat ik leuk vind, is dat ik door de kleine aanpassingen best snel resultaat ben gaan zien."

Wat waren de gevolgen van de aanpassingen?

"Door drie keer op de dag voldoende te eten, merk ik dat ik langer verzadigd ben en meer energie heb. Ik eet nog steeds fruit of wat snackgroenten, maar dat neem ik aansluitend bij mijn lunch. Op de dagen dat ik minder suikers binnenkrijg en een gezonde lunch nuttig, voel ik me fitter aan het einde van de dag. Daarnaast heb ik geleerd mijn eten en drinken zichtbaar te maken voor mezelf. Ik dronk te weinig water, daarom heb ik nu altijd een fles op mijn bureau staan, zodat ik eraan denk om voldoende te blijven drinken."

 

Wanneer collega Gert tijdens het interview binnenkomt om voor zijn verjaardag op heerlijke roomboter croissants te trakteren, vertelt Arjan dat het een uitdaging zal blijven om dit soort lekkernijen over te slaan.

“Maar af en toe wat lekkers moet kunnen Arjan, dan maak je de wandeling vanavond toch gewoon wat langer!?”

Heb je naast voeding ook nog andere veranderingen gemaakt in je leefstijl? 

 

“Ik wandel één tot twee keer per week met mijn buurman. Hier zocht ik wat meer uitdaging in. In overleg met Ellen ben ik tijdens het wandelen een verzwaarde rugzak gaan dragen. Hierdoor vraag ik meer van mijn spieren en geeft het net dat beetje extra."

Heb je nog doelen voor de toekomst? 

“Sporten vind ik nog steeds leuk en dat zou ik graag weer wat meer gaan doen. Ik loop af en toe hard en in de zomer gaan we wel eens mountainbiken, maar op het gebied van spierkracht wil ik graag nog wat verbeteren. Het lijkt me leuk om in groepsverband iets met krachttraining op te pakken. Wanneer je in een groep traint, motiveert het mij vaak net iets meer om toch te gaan, ook als ik een keer wat minder energie hebt. Iets samen doen zorgt voor een stok achter de deur."

Jouw coachingstraject is inmiddels afgerond. Terugkijkend, wat is dan de rode draad voor je geweest?

“Allereerst een stukje bewustwording, ik heb meer inzicht gekregen in gezonde voeding en het belang van gevarieerd eten. Het coachingstraject heeft me vooral geleerd hoe ik met kleine aanpassingen kan zorgen voor meer energie gedurende de dag. Tot slot vind ik het mooi om te zien dat de mindset in het hele bedrijf aan het veranderen is, dat iedereen bewuster om gaat met zijn of haar gezondheid en dat we elkaar hierin blijven motiveren."

bottom of page